Mer om tidtagning med chip

Tidtagninssystem med chip kallas också ofta för transpondersystem.

Det finns ett flertal olika varianter av chip för tidtagning. Vissa monteras på nummerlappen, andra fästs runt handleden eller på skon. Vissa chip kastas direkt efter loppet medan andra används flera gånger. Vi föredrar de som kan användas flera gånger, dels av kostnadskäl men även av miljöskäl. Då ship monterade på nummerlappar inte kan återanvändas har vi valt att normalt sett inte ha denna typ av chip.

För simtävlingar använder vi ett chip monterat i ett armband. Armbandet är väldigt lätt och märks inte under loppet. Vid målgången sätts handen framför mottagningsantenner som registrerar deltagarens resultattid.

Vid löplopp sätter vi chip på skon som ger en mycket säker och stabil avläsning. Vårt tidtagningschip är väldigt lätt att montera på skon, bara att trä i snöret i hålet och knyta som vanligt. Det är viktigt att chippet sitter löst på utsidan av skon, det skall inte stoppas in innanför snörningen, det kan påverka anvläsningen negativt. Skulle du ha en skomodell utan snörning så går det att sätta chippet på vristens utsida med hjälp av en säkerhetsnål i stället.

Vid löp- och cykellopp sitter mottagningsantenner monterade bredvid eller ovanför mållinjen. Dessa klarar av att läsa av flera hundra chip per sekund, vilket innebär att så länge chippet sitter rätt monterat så är det inget problem att registrera alla deltagare. För cykeltävlingar har vi tagit fram ett kreditkortsstort chip som sätts på framgaffeln med hjälp av buntband.

Efter loppet vill vi att alla deltagare lämnar tillbaka chippen utan att skada dom. Bara att knyta upp skon och dra ur snöret eller klippa av buntbanden och lämna chippet på avsed plats i målområdet.

Vid vissa lopp som t.ex. triathlon använder vi ibland flera chip för varje deltagare, en kombination av flera för att säkra att delsträckorna får sina tider registrerade på korrekt sätt.